FILMARI NUNTI GIURGIU      OBICEIURI
 

PLANNING NUNTA

         Acte necesare – cununie civila:
 • Actele de identitate sau pasapoartele (pentru cetatenii care au domiciliul in strainatate si pentru cetatenii straini), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei;
 • Certificate de nastere in original si copie;
 • Certificate medicale prenuptiale eliberate de medicul de familie privind starea sanatatii (valabile 14 zile de la data emiterii);
 • Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care este cuprinsa atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale;
 • Daca viitorii soti au mai fost casatoriti dovada desfacerii casatoriei anterioare (certificat de deces, sentinta de divort definitiva);
 • La depunerea actelor este nevoie de prezenta ambilor soti;
Actele se depun la starea civila cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei.
La data incheierii casatoriei, conform legislatiei in vigoare viitorii soti vor fi insotiti de doi martori, cu buletinele de identitate valabile.
 
 
CAND NU SE FAC NUNTI IN 2020
 • In toate zilele de post de peste an
 • In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora
 • In saptamana lasatului sec de carne (23 februarie - 29 februarie)
 • In Postul Sfintelor Pasti (1 martie - 19 aprilie)
 • In Saptamana Luminata (20 aprilie - 26 aprilie)
 • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (15 iunie - 28 iunie)
 • In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august - 15 august)
 • In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie)
 • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie - 6 ianuarie)

  Sursa: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/randuieli/20120/

 
 
OBICEIURI DE NUNTA
 
 Pentru cei superstitiosi sau pentru cei care pur si simplu vor sa umple de semnificatie ziua nuntii, iata cateva dintre cele mai cunoscute traditii si simboluri de nunta, unele venind din vremuri stravechi, altele mai noi, insa toate avand o incarcatura simbolica evidenta.

Chiar daca va hotarati sa nu respectati toate traditiile de nunta, este bine sa le cunoasteti, chiar daca le veti ignora la nunta voastra.

Cele patru elemente care nu trebuie sa lipseasca la o nunta

In ziua casatoriei, mireasa poate sa respecte aceasta traditie care cere ca ea sa poarte, pentru a avea o casatorie reusita, patru elemente, la alegere, care pot fi o piesa de imbracaminte, bijuterie etc., dar care sa aiba urmatoarele caracteristici precise:

Ceva vechi
Ceva nou
Ceva imprumutat
Ceva albastru

Aceasta traditie de nunta isi are radacinile in anglia secolului al XIX-lea ("Something old, Something new, Something borrowed, Something blue"). Semnificatia acestora, in cadrul nuntii, este urmatoarea:

Elementul „vechi” – semnifica legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie. De aceea, cel mai adesea „ceva vechi” este o bijuterie de familie pe care mireasa o va purta in ziua nuntii sale.
Elementul „nou” – caracterizeaza reusita si succesul de viata in viitor. De aceea, el este in general rochia de mireasa.
Elementul „imprumutat” – reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita.
Elementul „albastru” – reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, este adesea un element discret, o batista de pilda, aleasa tot de mireasa.

Barbieritul mirelui

Barbieritul mirelui reprezinta o traditie folclorica veche, specifica asa numitelor rituri de trecere in care se inscrie si nunta si reprezinta o intrare simbolica a mirelui in randul barbatilor insurati. Un soi de ritual initiatic cu valente simbolice reprezentand trecerea de la statutul de baiat la cel de  barbat, a mirelui.

Concret, un prieten apropiat al mirelui il barbiereste in mod simbolic pe mire. In timp ce un apropiat al sau (poate fi unul dintre cavalerii de onoare) il „barbiereste” cu spuma de ras si un aparat de ras din care a fost scoasa lama, mirele tine sub picior banii pe care urmeaza sa-i plateasca pentru barbierit.

In timpul barbieritului lautarii sau ceilalti cavaleri vor incerca sa-i fure banii, insa mirele va trebui sa-i „apere” cu indarjire, altfel riscand sa nu „devina barbat” in mod simbolic.

Gatitul miresei

Nasa, mama miresei si domnisoarele de onoare o ajuta pe mireasa sa se gateasca. La sfarsit, nasa ii leage voalul si coronita.

Galeata

Mireasa si cavalerul de onoare merg la cea de-a treia fintina spre rasarit, numarata de la casa miresei, insotiti de lautari. Pe drum, mireasa si cavalerul poarta o galeata legata cu stergar tesut in casa, pina la fintina. Aici, cavalerul scoate apa de trei ori si, de fiecare data, impreuna cu mireasa, stropeste multimea cu un manunchi de busuioc, inmuiat in apa din ulcior, in semn de urare de maritis la fete, insuratoare la flacai si spor la neveste.

Bradul

Este cu siguranta cea mai cunoscuta traditie de nunta. Dis-de-dimineata, ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe si chifle. Mai intai, brazii sunt purtati cu chef si voie buna de tinerii necasatoriti la casa nasului si la cea a miresei. Bradul este simbolul vigorii si al tineretii, iar impodobirea lui simbolizeaza viata "imbelsugata" a noii familii.

Hora miresei

Hora miresei (Nuneasca) se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si, uneori, rudelor apropiate.

Ruperea turtei

Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum invitatilor. Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea. Obiceiul se pastreaza din vremea Romei antice.

Verighetele

Schimbul de verighete in ziua nuntii si purtarea verighetelor tot restul vietii reprezinta obiceiuri care par a-si avea originile in Egiptul antic. O veche traditie egipteana spune ca prin degetul inelar stang trece „Vena Amoris”, adica Vena Iubirii care duce direct la inima.

Aruncarea cu grau si orez

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta care incepe sa fie din ce in ce mai mult inlocuita cu aruncarea de confetti multicolore la iesirea din biserica si de la ofiterul Starii Civile. Se spune ca obiceiul isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, seminte a caror forta si mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic.

 Furatul miresei

Poporul roman este un popor vesel si uneori pus pe sotii. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa. El este dator sa o caute sau sa o rascumpere. In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate. In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. De multe ori, spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini.

Tortul de nunta

Romanii aveau obiceiul ca la sfarsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o paine deasupra capului miresei, iar numarul firmiturilor indica cati copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste firmituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, painea a fost inlocuita cu prajituri si mai tarziu cu tortul miresei.

 Aruncarea buchetului miresei

O alta traditie foarte cunoscuta! Mireasa se intoarce cu spatele la grupul de fete tinere, nemaritate, si arunca la intamplare buchetul. Fata care-l prinde este cea care se va marita prima. Unele traditii spun ca se va marita in acelasi an.

Jartiera miresei

jartiera simbolizeaza misterul si Virginitatea. La evrei, se spune ca jartiera miresei trebuie sa fie albastra sau alba, caci acestea sunt culorile care simbolizeaza dragostea, fidelitatea si puritatea. Viitoarea mireasa este deci incurajata sa poarte o jartiera alba sau albastra.

In zilele noastre, traditia spune ca mirele trebuie sa-i scoata miresei jartiera de pe picior, prin gesturi care pot starni rasul invitatilor, dupa care, printr-un gest simlar aruncatului buchetului miresei, mirele va arunca jartiera catre grupul de tineri necasatoriti. Se spune ca cel care o va prinde, va fi urmatorul la insuratoare.

 Voalul miresei – scoaterea voalului

Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa sau un batic, simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite, de regula pe capul celei care a prins buchetul.